Saturday, October 16, 2010

TELEVISYEN DAN ANAK-ANAK


Semua yang tertulis di sini adalah pemerhatian saya terhadap anak saya sendiri dan bukan kajian ilmiah mana-mana.Sekiranya kaedah yang digunakan sesuai maka gunakanlah dan ubahsuailah mana yang perlu.

Aku mula mengurangkan hobi menonton televisyen sejak anakku lahir malah setelah ada yang kedua ni lagilah nak buka facebook pun dah tak sempat. Aku juga mendengar keluhan ibubapa tentang anak-anak mereka yang gemar menonton televisyen terutama saluran kartun Ceria dan sebagainya. Kadangkala mak ayah turut terpaksa menonton kartun kegemaran anaknya walaupun berulang kali. Aku dan suami dah ajar anak jam 7 mesti tutup  tv. Memang dipatuhi . Rancangan kegemaran kita sendiri pun terpaksa ketepikan. Pukul 8 suamiku tengok berita. Dia nangis juga nak tengok tv tapi katakana padanya jam 8.30 nanti baru boleh. Bila dah 8.30 dan ayahnya dah pergi ke masjid barulah di buka cerita kartun untuknya.Kadangkala dia awal-awal dah suruh ayahnya pergi masjid sebab nak tengok kartun.

Selepas ayahnya pulang dari masjid selalunya aku dah tidur, maka suamiku akan mengajaknya tidur. Suamikulah yang melayannya berbual dan menyanyi untuknya sampailah dia tertidur. Kini, anakku sudah mengaji , kalau dia tak nak mengaji memang tak boleh tengok tv jadi dia akur.

Apa yang aku perhatikan, kadangkala anak-anak dia bukan nak tengok tv sangat tapi sebab kita takda masa nak layan dia sebab tu dia tengok tv saja nak perhatian kita kadangkala berebut saluran tv. Jadi ibu bapa kena kurangkan hobi tengok tv dan layanlah kerenah anak tu. Memang leceh kadangkala tu.Tapi kena ingat juga esok bila tua ntah-ntah kita lagi banyak kerenah,  dah anak tak nak layan . Sapa yang susah”mereka dan keluarga mereka juga”.
Moralnya luangkan masa berkualiti untuk anak anda….

No comments:

Post a Comment